Готуємося до Різдва. Що каже Церква про піст та духовну віднову?

Готуємося до Різдва. Що каже Церква про піст та духовну віднову?

Різдвяний піст триває від наступного дня літургійного спомину святого апостола Филипа, від якого й отримав свою другу назву – Пилипівка, і до навечір’я Різдва Господа і Спаса нашого Ісуса Христа, 6 січня. Цікаво, що виник цей піст на зразок іншого – Великого посту. Адже здавна події Різдва та Воскресіння Господнього вшановувалися і святкувалися найбільш урочисто. […]

Різдвяний піст триває від наступного дня літургійного спомину святого апостола Филипа, від якого й отримав свою другу назву – Пилипівка, і до навечір’я Різдва Господа і Спаса нашого Ісуса Христа, 6 січня. Цікаво, що виник цей піст на зразок іншого – Великого посту. Адже здавна події Різдва та Воскресіння Господнього вшановувалися і святкувалися найбільш урочисто.

У візантійському обряді Пилипівка також триває 40 днів, має особливі роздуми над народженням, особливо після свята апостола Андрія, 13 грудня, а також усіма своїми піснеспівами наближає до глобальної зміни життя і світу, що сталася під час події народження Божого Сина.

Що це за такий піст перед Різдвом?

Чим же Різдвяний піст вирізняється з-поміж інших посних періодів? Насамперед піснеспіви «Алилуя», які продовжуємо використовувати у цьому часі, допомагають нам зрозуміти, що це не період смутку, але навпаки – час радості і зворушення. Водночас цей період позначений завершенням року, а, отже, спонукає до підбиття підсумків та висловлення подяки за пережитий рік. І третій аспект: літургійні тексти постійно пригадують нам про здійснення обітниць та завершення довготривалого періоду очікування на Месію. Тому це також гарна нагода для того, щоб відкрити для себе Слово Боже, Слово, яке стало Тілом. Треба взяти собі за мету щодня читати Святе Письмо. Лиш це дозволить гідно прийняти Воплочене Слово.

Як правильно постити?

Практику посту в Українській Греко-Католицькій Церкві регулюють канони Кодексу партикулярного права. Зокрема, це 115 канон. У ньому стверджується, що у Різдвяний піст вірні зобов’язані зобов’язані утримуватися від споживання м’ясних продуктів і страв у середу та п’ятницю. Натомість, у понеділок, вівторок та четвер дозволено всі види їжі. Окремо згадано про піст у навечір’я Різдва Христового. Це саме той день, коли ми усією родиною збираємося на Святу вечерю. Окрім того, у посному періоді вірні зобов’язані утриматися від організації та участі в гучних забавах, весіллях, танцях, розвагах та інших подібних заходах. У суботи та неділі у нашій Церкві немає посту.

Проте, Церква із великою увагою та турботою ставиться до своїх вірних. Саме тому є певні категорії людей, які звільнені від обов’язку дотримання посту у їжі. Йдеться про дітей до 14 років та осіб, яким виповнилося 60 років; важкохворих; вагітних; матерів після пологів і тих, що годують грудьми; тих, що подорожують, але лише у тому випадку, коли час подорожі перевищує вісім годин; тих, що важко працюють; тих, що харчуються зі столу інших; убогих, котрі живуть з милостині.

Не їжею єдиною

Хоч нам інколи так здається, але утримання від певного виду їжі – це далеко не основа доброго і плідного посту. Харчові обмеження є лише допоміжним засобом, що дозволяє приборкати тілесні бажання і похоті та зосередити свою увагу на внутрішньому, духовному світі.

Суть Різдвяного посту ще у IV столітті вичерпно окреслив святий Іван Золотоустий. За його словами, помилково вважати, ніби все повинно зводитися лише до утримання від їжі. Першочергове значення під час будь-якого посту має визволення від зла, гніву, брехні, пліток, похоті та різного роду узалежнень. Лише так людина зможе очистити свою душу, віднайти справжню свободу і добре приготуватися до зустрічі із новонародженим Спасителем.

о. Іван Вихор, Патріарший паломницький центр УГКЦ

Related Blogs

Posted by admin | 27.11.2022
5 порад, як підготуватися до Різдва з користю для душі
Українська Греко-Католицька Церква протягом літургійного року має чотири пости, серед яких — Чотиридесятниця, або так званий Великий піст, Пилипівка або Різдвяний піст, Успенський та Петрівка. Кожен із них встановлений Церквою...
Posted by admin | 27.11.2022
Патріарший паломницький центр почав евакуацію з Херсона
Завдяки підтримці Патріаршої фундації «Мудра справа» та небайдужим благодійникам Патріарший паломницький центр розпочав евакуаційні рейси із нещодавно деокупованого Херсона. За словами менеджерки Патріаршого паломницького центру Альбіни Бріліантової, ситуація в Херсоні...
Posted by admin | 20.11.2022
«Я постановляю жити щодня краще»: Йосафата Гордашевська – свята із українською душею
«Квіття мертве без розуму й пізнання. На якій фабриці роблять матерію для тієї квітки? Всемогучість Божа якими фарбами розмальовує їх і тінить, зливає гармонійно барви? Де виробляють такі парфуми, що...